Istorijat: KK Sport's World

Košarkaški klub ’’Sport`s World’’ svoje osnivanje vezuje za 1989. godinu kada je formirana Škola košarke u okviru istoimene firme. Osnivač škole košarke bio je prof. Dr Laslo Hajnal i to je bila prva škola te vrste u bivšoj Jugoslaviji. Pomena radi iste godine ali nekoliko meseci kasnije osnovana je i škola košarke u okviru košarkaškog kluba „Šibenka“ u Šibeniku.


U to vreme formiranje škole košarke bio je pionirski poduhvat i vizija profesora Hajnala koja je svu svoju valjanost potvrdila u godinama koje su sledile kada su se škole košarke osnivale jedna za drugom. Godinu dana po osnivanju škole celokupnu organizaciju preuzima Ivan Hajnal kome pripadaju najveće zasluge za sve uspehe škole a kasnije i kluba, u narednih sedamnaest godina.


Godine 1990. godine „Sport`s World“ među prvima počinje da organizuje i odlaske na košarkaške kampove. Tako je 1991. godine na kampu u Lepenskom Viru učestvovalo 800 dece. Naredne 1992. godine škola košarke „Sport`s World“ prerasta u košarkaški klub.


Proteklih 22 godina kroz Školu i Klub prošlo je više od 3700 dečaka i devojčica. U kampovima koje je Klub organizovao učestvovalo je više od 2000 igrača. Broj dece koji su trenirali tokom jedne kalendarske godin kretao se od 90 pa do rekordnih 360.


Nakon toga sklapaju se i ugovori o saradnji sa vodećim klubovima u gradu i pokrajini (NAP, Vojvodina, Hemofarm) kojima su godinama prosleđivani najtalentovaniji igrači. Rezultat takve koncepcije bio je stvaranje kvalitetnih igrača i veoma brz prodor na sam vrh najboljih ekipe mlađih kategorija u Vojvodini i među najboljima u Srbiji.


KK „Sport`s World“ je jedini klub u Vojvodini koji je u poslednjih 15 godina svake godine imao predstavnika u završnici prvenstva Vojvodine i skoro svake u završnici prvenstva Srbije. U tim završnicama najbolje rezultate ostvarili su generacija 1981. osvajanjem trećeg mesta u državi i generacija 1986. osvajanjem trećeg mesta u Srbiji i četvrtog u državi kao i generacija 1989. osvajanjem četvrtog mesta u državi.


Ipak, najveći uspeh Kluba predstavlja plejada igrača koji su ponikli iz njegovih redova. Sigurno da je DARKO MILIČIĆ bivši reprezentativac Srbije i NBA igrač više timova medju koima su: Detroit Pistons, Orlando Magic, Memphis Grizzlies, New York Knicks, Minnesota Timberwolves i Boston Celtics. Međutim posebno treba istaći i MILENKA TEPIĆA trenutnog prvotimca (KK Mega Bemax) i bišeg igrača velikih evrpskih klubova poput Panatinaikosa... i standardnog reprezentativca Srbije kao i BRANKA CVETKOVIĆA (KK Scavolini, Italija) bivšeg reprezentativca Srbije , STRAHINJU MILOŠEVIĆA (KK Crvena Zvezda) i MIROSLAVA RAIČEVIĆA (KK Enisey Krasnoyarsk, Rusija)bivšeg reprezentativca Srbije. Među poznatijim igračima koji su trenirali u Klubu nalaze se i Aleksandar Zarić (KK FMP) , Ivan Fattorini (KK Akademik) i Ivan Pap (KK Vojvodina) te Stefan Fekete ( KK Čapljina, Bosna i Hercegovina), igrači koji su prošli sve reprezentativne selekcije Aleksandar Vlahović (KK Sloga) i Aleksandar Radenković te Krsto Bjelica (KK Čapljina, Bosna i Hercegovina) i Velibor Buha (KK Spartak) .


Veoma dobri ali manje poznati na našim prostorima jesu igrači koji igraju širom Evrope ili u Americi. Među njima su u Evropi Laslo Robert, Jova Glavinić i Dušan Dubravac a u Americi Miloš Mirković, Marko Kolarić i Aleksandar Popović.


Osim njih više od 50 naših bivših igrača danas aktivno igra za seniorske klubove u raznim rangovima takmičenja. Ove brojke praktično znače da su prosečno iz svake generacije bar trojica naših igrača izborila seniorski status što je izuzetan rezultat.


Osim reprezentativaca i seniorskih igrača Klub je košarci podario i nekoliko kvalitetnih sudija od kojih je danas najpoznatiji Dušan Sedlar i Vladan Borovina a na putu afirmacije su i mladi treneri koji su svoja prva košarkaška iskustva takođe stekli u ovom klubu


Treneri „Sport`s World“-a Ivan Hajnal i Miroslav Anđelov dugi niz godina obavljali su značajne funkcije u reprezentativnom pogonu mlađih kategorija košarkaškog saveza Srbije i košarkaškog saveza Jugoslavije odnosno Srbije i Crne Gore.


Danas KK „Sport`s World“ ima 160 članova sa kojima radi 6 trenera ( Miroslav Anđelov, Vladimir Marković, Dragan Pantić, Goran Zeljković, Vladimir Vukadinović i Bojan Crnojački ). Od sezone 2010/2011 klub osniva seniorsku ekipu. Od mlađih kategorija kadetska ekipa dečaka rođenih 1995. godine trenutno je najstarija ekipa u Klubu a ekipa dečaka rođenih 2003/2004. godine je najmlađa. Poslednji u nizu uspeha su prva mesta u Vojvodini u konkurenci Pionira 1997. (plasman među najboljih 8 ekipa na prvenstvu Srbije ) i u konkurenciji Pionira 1998. kao i drugo mesto u konkurenciji Mlađih Pionira 1999. i prvo mesto u Minibasket takmičenju dečaka rođenih 2001.


Imamo razloga da verujemo da osim sjajnih sportskih rezultata vrednost našem angažovanju i postojanju uopšte, daje rad sa velikim brojem dece na pedagoškom i vaspitnom planu koji je u današnjim društvenim i ekonomskim okolnostima zanemaren.